Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Защо МВР плаши школските директори с наказания ?

Вътрешното министерство да не се меси в училищната дейност, препоръча бившият силов министър

Политика
16:15 - 04 Април 2023
4644
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Защо МВР плаши школските директори с наказания?

В Закона за училищното и предучилищното образование от 2016 г. не видях да са посочени функции на главния секретар на МВР. Не видях също да има отредени ангажименти на директора на училището към една или друга заповед на главния секретар. Смятам, че колкото директорът на училище може да се меси в работата на началника на районно управление на МВР, толкова и МВР може се меси в училищната дейност.

Това заяви пред Lupa. bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов по повод готвените наказания от МВР на школските директори, разпуснали децата заради бомбени заплахи.   

"Учителите и директорите на училищата са хората, които отговарят за децата, а не МВР. Би могло да се потърси по-добро взаимодействие между вътрешното министерство и министерство на образованието. За да се наложи санкция, тя трябва да бъде предвидена в конкретен закон. Съответно трябва да се предвиди и компетентния орган, който да я наложи, също и процедурата, по която се налага", обясни Йорданов. 

"Ако бях вътрешен министър, не бих плашил директорите с наказания. Трябва да има взаимно уважение между институциите, както и взаимодействие. Няма основание да се плашим един друг с глоби. Когато министър предприема нещо в края на мандата си, може да бъде сигурен, че неговият наследник няма да го уважи. Нещата са на доизживяване. Чакаме победителите и победените да излязат на светло. Искаме да видим състава на 49-то Народно събрание и както и дали ще има кабинет", каза още бившият МВР шеф.  

Директорите, разпуснали ученици заради бомбени заплахи днес, са в нарушение. Това заяви по-рано днес главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„От 31 март, съгласно заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, има въведена нова процедура за реакция при такива заплашителни имейли. Съгласно нея решение се взима от МВР, а не от директорите на училищата", поясни Тодоров. 

„Още сутринта, при получаването на имейла, дадох разпореждане да не се спират учебните занятия, тъй като самото съобщение беше анализирано и се прецени, че няма някаква опасност. Впоследствие, ако в нарушение на разпреденото и отбелязаното в процедурата, директорите на училищата спрат самоволно учебните занятия, ще им бъде търсена административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане”, каза още главният секретар на МВР.