Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Защо ни е главен прокурор, който чете Сталин?!

Иван Гешев със зъби и нокти ще се бори за поста си, предположи бившият вътрешен министър

У нас
21:15 - 23 Юли 2021
9758
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Защо ни е главен прокурор, който чете Сталин?!

В момента прокурори образуват дела, които могат да разсмеят публиката. Това не е за учудване, след като в кабинета на обвинител №1 могат да се намерят книги на Сталин. Това заяви пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов по повод обвиненията за държавна измяна на хилядите протестиращи през лятото на 2020 г.

"При прокуратура като нашата не е учудващо, че има разследване на протестиращи. Как е възможно тя да смята за свое върхово постижение хващането на руски шпиони?! "В бъдеще никой нямало да хваща руски шпиони, защото били уволнени калинките от една или друга служба", хвалят се от държавното обвинение. Надявам се всичко това да отшуми", заяви  Емануил Йорданов.

"ВСС се изложи героично вчера с отказа да поиска оставката на Иван Гешев и се размина диаметрално с определението, което Конституцията дава за тази институция. Ако в Съвета има хора, които срещат затруднения да прочетат съвсем ясен текст от Конституцията и един още по-ясен текст от НК, се чудя какво правят там. В близките дни няма да видим оставката на Иван Гешев. Със зъби и нокти ще се бори за поста си. Спомням си преди 30 години имаше една карикатура на мъж, която символизираше комунистическата партия. Бузите му бяха разтегнати от кокал в устата му. Същото е и с главния прокурор.

За да бъде отстранен, ще трябва да се използват всички законови възможности и ако се наложи, може да се промени законодателството. Главният прокурор няма сам да си тръгне.

За да го направи, трябва да има достойнство. Само това е необходимо - не е необходимо да посочва причини за напускането си", обясни бившият вътрешен министър. 

По думите му, ако има арести на министри, то те ще бъдат с обвинение по чл. 282 от НК – за престъпления по служба. "Всичко, което се изнася от служебното правителство в момента, е потресаващо – разхвърляне на пари къде ли не и то без причина. За това трябва да има обвинения", категоричен е Емануил Йорданов.