Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Защо пътните фишове да не се връчват и от сервитьорите в кръчмите?!

Президентът може да попречи на работодателите да помагат на МВР при глобяването на нарушителите, предположи адвокатът

Политика
15:20 - 13 Юли 2023
3966
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Защо пътните фишове да не се връчват и от сервитьорите в кръчмите?!

Крайно време е властта да помисли как шофьорите да бъдат стимулирани и да спазват задълженията си на пътя. Документите трябва да се връчват по нормален начин съобразно гражданската регистрация, а не да се търсят най-различни ексцентрични варианти, като този с работодателите. Защо фишовете да не се връчват и от сервитьорите в кръчмите? Това заяви пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов относно идеята МВР да натовари шефовете на фирми с връчването на фишове и наказателни постановления. 

"Работодателят нарушител сам трябва да си връчи фиш, разбира се, ако е съвестен данъкоплатец. Не бих се изненадал, ако нововъведението бъде прието. Всеки обаче си носи отговорност за нормативните промени. Свободните професии нямат работодатели, тогава как ще се процедира?", пита Емануил Йорданов. 

"Едно време имаше ОФ организации, ако съществуваха днес, можеше и през тях да се връчват фишовете. Възможно е идеята да е на някой чиновник. Има много примери в това отношение. Впоследствие го отнасят хората, които са внесли законопроекта в НС", отбеляза бившият вътрешен министър. 

"Нововъведението е предвидено в преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет, затова може да бъде върнато от президента и да бъде атакувано пред КС", предупреди Емануил Йорданов.  

Предложението за включване на работодателите като звено по връчване на издадени фишове и наказателни постановления е заложено от самото вътрешно министерство в изготвения и публикуван през май за обществено обсъждане проект за промени в закона за движение по пътищата. С промените се разширяват възможностите за връчване на фишове и постановления. Занапред когато наказанията се връчват лично на нарушителя, това ще може да се прави не само от КАТ, но и от други служители на МВР. Работодателите ще бъдат ангажирани при електронното връчване на фишове и постановления. В такъв случай от тях се иска да предадат съответните документи лично или през служител, натоварен с приемането на книжа в съответната фирма.