Емануил Йорданов: Представете си как Къро стои в Кейптаун и се чуди каква злина да стори на Гешев

Настоящият главен прокурор е единственият, срещу когото са протестирали стотици хиляди българи и единственият, на когото двама министри са искали отстраняването му

Новини
22:33 - 25 Май 2023
7257
Емануил Йорданов: Представете си как Къро стои в Кейптаун и се чуди каква злина да стори на Гешев

"Твърденията на Иван Гешев никога не съм възприемал насериозно. Представете си как Къро стои в Кейптаун и се чуди как да уволни някой висш служител на МВР, каква злина да стори на главния прокурор. Но никой не обърна внимание, че за да бъде уволнен висш служител на МВР, трябва да има заповед на министъра.

Тоест Гешев почти обвини министъра на вътрешните работи, че се готви да вземе един сериозен подкуп", каза бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в студиото на "Bulgaria ON AIR".

По думите му трудно може да се потвърди информация, за която все още няма никакви данни.

"Гледах кадри как човек от полицията на Кейптаун дава изявления за случилото се. Той не казва имена, не казва инициали. Просто отбелязва пола на пострадалите. Нормално е да не се бърза с изявленията, защото видяхме какво се случи на 1 май, когато всички говореха като в селския хоремаг и изведнъж започна да се разбира, че нещата са по-различни", допълни Йорданов.

Според него би трябвало да се прояви повече интерес, когато става въпрос за български граждани.: "Възмутително е човек да напусне живота по този начин. От слухове никой няма интерес."

"Няма война между прокуратурата и политиците, има сблъсък между политиците и Иван Гешев, защото търпението на хората се изчерпа.

Той е единственият главен прокурор, срещу когото са протестирали стотици хиляди български граждани, единственият главен прокурор, срещу когото са правили искания двама министри на правосъдието, има закани за трети.

Виждате как реагира във всяка една критична ситуация. Не знам дали сте гледали днес отивате му в парламента - поведението му беше възмутително", коментира бившият вътрешен министър.

"Работя в съдебната система от години преди Гешев, той не е първият, който говори "на едро" и се заканва на кого ли не. Делото на Делян Добрев събира мухъл в продължение на повече от 10 години, какво мисли, че ще намери и какво ще направи?

Колкото повече време се минава, толкова повече време имат тези, които са извършили престъпление да прикриват следите.

Все по-трудно става нещо да се направи, защото в наказателното право много неща се решават от свидетелски показания, а когато минат години - свидетелите искат или не искат забравят много неща от това, което са видели", категоричен е Емануил Йорданов.

Той поясни, че в сайта на прокуратурата не може да се направи справка за никаква прокурорска преписка.

"Обичайно при приемането на един закон е той да влезе 3 дни след обнародването. Разбира се, народните представители имат избор да включат преходна разпоредба, според която законът да влезе в сила от деня на обнародването му в държавен вестник. Могат да дадат и по-дълъг срок за влизане в сила на закона, когато става въпрос за по-тежки изменения на закона", добави Йорданов.