Емил Димитров-син съди Фараона заради чалга варианта на "Моя страна"

Рапърът от Кнежа Кристофър Галовски твърди, че песента му "Моя страна, моя Германия" е авторска

Актуални новини
14:53 - 03 Ноември 2023
4339
Емил Димитров-син съди Фараона заради чалга варианта на "Моя страна"

Синът на музикалната легенда Емил Димитров - Емил Димитров-младши заведе дело срещу рапъра от Кнежа Кристофър Галовски-Фараона, който изпълнява песента "Моя страна, моя България" в чалга вариант под названието "Моя страна, моя Германия". Синът на певеца е завел иск за общо 20 000 лева, включително и за авторски права.

Наскоро Фараона се ожали, че се страхува да не остане с трите си деца и половинката си на улицата заради огромната за доходите му сума, която ще трябва да изплати на наследника на легендата, ако Емил Димитров-син спечели делото в съда.

"Моя страна“, по-известна като „Моя страна, моя България“, e песен от 1970 г. на българския поп певец Емил Димитров. Тя е посветена на неговия син – Емил Димитров-младши. Обявена е за „Песен на столетието в България“ и „неофициален химн на България“.

Музиката е на Емил Димитров, текстът е написан от Васил Андреев, аранжиментът е на Митко Щерев. Първоначално песента излиза във Франция под името „Моника“ – с френски текст и няколко години е хит там. Впоследствие „Моя страна“ е била забранена, защото в нея цензурата открива „буржоазно влияние и намеци за емигрантство“. 

Легендарният Емил Димитров заедно със сина си, който носи неговото име

Кристофър Галовски е финалист от "Гласът на България". Той нашумя заради негова чалга версия на хита на Емил Димитров "Моя страна". Колеги на естрадната легенда скочиха срещу Фараона заради гаврата му според тях с неофициалния химн на България. А Емил Димитров-младши побърза да заяви в медиите, че ще съди младия изпълнител за погазването на наследствените му авторски права върху прочутото парче.

Рапърът от Кнежа обаче твърди, че частна експертиза, поръчана от него, доказва, че е невинен. "Хората, изготвили експертизата, а те са доказани специалисти в своята област, са установили, че моята песен "Моя Германия" е в размер 9/8. Това е класическо хоро, професионално народно изпълнение, пише го във всеки учебник по теория на музиката. А на Емил Димитров жанрът е блус, балада. Моето парче е бихармонично, а тяхното - натурален мажор", пояснява Фараона. "Затова няма как по отношение на музиката да спечелят срещу мен в съда", убеден е чалга изпълнителят.

Lupa.bg припомня и двете песни - тази на Емил Димитров - "Моя страна, моя България" и чалга изпълнението на Кристофър Галовски - "Моя страна, моя Германия" и оставя на читателите си да преценят дали песента на Фараона имитира тази на естрадната легенда: