Емил Кабаиванов: Щетите от наводненията ще надхвърлят 60 млн. лева

Гола сеч не видяхме никъде, заяви кметът на Карлово

Новини
18:58 - 12 Септември 2022
1744
Емил Кабаиванов: Щетите от наводненията ще надхвърлят 60 млн. лева

"Бях на проверките и с министъра на земеделието, и с министъра на вътрешните работи. Без да съм експерт, гола сеч не видяхме никъде, където бяхме. Видяхме сечи в райони, които предстои да бъдат проверявани дали са направени според изискванията на лесовъдската наука и според наредбите. За това трябва да се произнесат контролните органи" - заяви пред БНР кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Почти 100%, с малки изключения, са захранени с електричество пострадалите села Каравелово, Богдан и Слатина. С водата положението е по-сериозно. Каравелово е захранено 50%, Слатина - в по-голямата част. Но в Богдан няма вода, защото има прекъснати водопроводи, които минават на реките, които ни създадоха проблеми. ВиК-Пловдив работи по водоподаването. Има резервни количества питейна вода, които разнасяме", посочи той.

"Започваме ваксиниране в здравните служби на трите села с ваксини ДТК, за да профилактираме хората", заяви кметът на Карлово.

13 семейства са заявили желание да бъдат настанени във временни жилища, съобщи той и прогнозира броят им да нарасне до 30:

"С министъра на отбраната сме разговаряли и има готовност да бъдат предоставени оборудвани за живеене фургони. Трябва да видим къде ще бъдат поставени тези временни жилища".

По думите на Емил Кабаиванов прогнозираната сума на щетите от наводненията от 60 млн. лева ще нарасне, защото има налични и скрити поражения на инфраструктурата - улици, мостове и т.н:

"Щетите ще надхвърлят цифрата от 60 млн. лева".