Емил Велев: Няма как ЦСКА да е първи незаслужено

Треньорите са като носни кърпи, с които президентите си бършат носа, твърди Кокала

Спорт
17:17 - 08 Декември 2022
1312
Емил Велев: Няма как ЦСКА да е първи незаслужено

Емил Велев е последният треньор, извел Левски до шампионската титла. Неговото мнение винаги е интересно и всеобхватно. Кокала анализира ситуацията при "сините", както и други актуални теми около българския футбол.

"Представянето на Левски е на приливи и отливи. Успехът е Купата, след толкова дълго чакане, се стигна до нея. Върнаха се хората на трибуните, отново има еуфория, което липсваше. Голямата заслуга е на Мъри Стоилов. Изиграхме 1-2 мача добри в Европа.

Успехът на ПАОК беше върхът в представянето. Дойде обаче загубата от този посредствен отбор - Хамрун и малко нещата тръгнаха надолу. След отпадането, имаше редуване на силни и слаби игри. По-точно игрите си бяха на добро ниво, но липсват резултатите в последните мачове. Както знаем, в Левски това е най-важното.

Отпадането от Хамрун е основен фактор за кризата в Левски. В допълнение имаме и много други спортно-технически фактори. Смени се системата в последните мачове, заради съперниците. Липсва успех в завършващия пас. В защита виждам известно разколебаване, което го нямаше преди. Много са факторите...

Най-важна е равносметка и преценка на ситуацията. Трябва, разбира се, и селекция. Нужен е централен нападател, халф, като гледам и вратар. Не знам какво се случи с Николай Михайлов. След Хамрун бе тотално зачеркнат, а според мен се справяше доста добре преди това. Наложиха младия Пламен Андреев, а на него му липсва опит. Да, добър вратар е, но няма нужния опит. Не знам защо се отнесоха така с Михайлов. Дали заради публиката, дали заради друго, но за мен си беше блестящ до преди мача с Хамрун.

Докато не стане факт сделката с Юнайтед груп, съм умерен. Аз съм реалист човек. Спомняте си - Диксън, Миксън... Благо Джизъса... Не знам сега на тези от Юнайтед груп какъв им е случаят. Реалната ситуация сега се знае само от Стоилов, Сираков и Иво Ивков. Надявам се да се случат нещата. Левски го заслужава. Има нужда от мощен спонсор, който да върне отбора на мястото, което заслужава.

ЦСКА са малко щастливо на върха. Разбира се, не е само късмет. Когато си на върха, няма как да е незаслужено. Все едно някой да каже, че титлата на Левски с мен е било плод на късмет... Всички знаем целите на Лудогорец. Смятам, че те отново ще бъдат шампиони. Винаги участващите отбори през пролетта в Европа, се представят добре и във вътрешните шампионати, защото пренасят фокуса си. Те разполагат с голям потенциал и смятам, че ще станат първи. Моята прогноза е, че Левски ще успее да се стабилизира и ще стане дори втори. Все пак голямата битка ще бъде между тези три отбора - Левски, ЦСКА и Лудогорец.

Аз под една или друга форма съм си във футбола и никога не съм си тръгвал от него. Бил съм треньор във всички части на България. Донесох последната титла на Левски през 2009 година, три пъти мои отбори са били на финал за Купата. Трудно се постига всичко. Това са неща, които никой не може да ги оспори и са плод на много усилия. Тук няма млади и стари. Разбира се, ако някои има сериозна визия и цели, може да ми се обади.

Аз живея с Левски. Общувам с левскари, събираме се ветерани, следя изкъсо всичко. В добри отношения сме с Наско и Мъри. Говори сме си. Е, не са ми искали съвети. Може би бих им казал някои неща и виждания за нещата, но не бих ги споделил пред медиите, разбира се".