Eмирът на Катар: ООН да принуди Израел да преговаря с "Хамас"

Срамно е да се позволява тези отвратителни престъпления да продължават, заяви Ал Тани

Новини
14:34 - 05 Декември 2023
1159
Eмирът на Катар: ООН да принуди Израел да преговаря с "Хамас"

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани призова днес Съвета за сигурност на ООН да принуди Израел да се върна на масата за преговори за слагане на край на войната в Газа, като заяви, че бездействието на международната общност да спре конфликта е "срамно", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Срамно е за международната общност да позволява тези отвратителни престъпления да продължават вече близо два месеца, през които продължават систематичните и умишлени убийства на невинни цивилни, включително жени и деца", каза Ал Тани в реч пред лидерите на страните от Персийския залив, събрали се в катарската столица Доха за регионална среща на върха.

Катар, където живеят няколко политически лидери на "Хамас", играе водеща посредническа роля в преговорите между палестинското ислямистко движение и Израел, посочва Ройтерс.

Тези преговори доведоха до спиране на огъня, което в крайна сметка продължи седем дни, преди бойните действия отново да бъдат подновени миналия петък. По време на прекратяването на огъня "Хамас" освободи десетки заложници в замяна на стотици палестински затворници, а Израел позволи доставки на хуманитарна помощ за обсадения анклав.

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани работи и с двете страни за договаряне на ново прекратяване на огъня.

"Работим непрестанно за подновяване (на спирането на огъня) и за облекчаването на страданията на хората в Газа, но прекратяванията на огъня не са алтернатива на всеобхватното уреждане на конфликта", допълни емирът на Катар.

През ноември Съветът за сигурност на ООН преодоля разногласията и призова за спешни и продължителни хуманитарни паузи в боевете в Газа за "достатъчен брой дни", за да се осигури достъпът на хуманитарна помощ за анклава, посочва Ройтерс.