Емирствата инвестират $2,3 милиарда в жп линия в Йордания

Проектът има за цел да увеличи експортния капацитет на кралството

Новини
16:02 - 05 Септември 2024
1878
Емирствата инвестират $2,3 милиарда в жп линия в Йордания

Аман и Абу Даби подписаха споразумение за железопътен проект в Йордания, свързващ пристанището Акаба на Червено море с минните провинции Карак и Маан. Обединените арабски емирства ще инвестират 2,3 млрд. долара, предаде АФП.

Според официален източник проектът има за цел да увеличи експортния капацитет на кралството.

Инвестицията на Емиратите ще "свърже пристанището Акаба (328 км южно от Аман) с минните райони Шидия (в провинция Маан, 212 км южно от Аман) и Гор ал-Сафи (в провинция Карак, 118 км южно от Аман)", заяви йорданският министър-председател Бихер ал-Хасауне, цитиран от официалната йорданска пресслужба Petra.

В речта си на церемонията по подписването в Акаба в присъствието на министъра на инвестициите на Емиратите Мохамед Хасан Алсувайди той добави, че ще са

необходими "пет години, за да започне железопътната линия да функционира ефективно,

т.е. през 2030 г.".

Междувременно той добави, че в началото на 2026 г. ще бъдат извършени необходимите проучвания и ще бъдат обявени търгове.

"Изграждането на тази линия ще увеличи значително логистичния и експортния ни капацитет, като първоначалният обем ще бъде 16 млн. тона фосфатни и калиеви продукти, от които 13 млн. тона фосфат и 3 млн. тона калиеви продукти.

От своя страна министърът на Емирствата заяви, че "това споразумение отразява ангажимента на Емирствата към съвместните ни усилия за стимулиране на икономическия растеж и укрепване на икономическата устойчивост и диверсификация" на двете държави.

Проектът е част от по-широк инвестиционен пакет на стойност около 5,5 млрд. долара,

подписан от Йордания и емирствата в края на 2023 г. в присъствието на йорданския крал Абдула II и президента на емирствата шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян.

Йордания е един от най-големите производители на фосфати и поташ (калиев карбонат - б.р.) в света. Запасите от фосфати на кралството се оценяват на около 3,7 млрд. тона, което го нарежда на пето място в света. Йорданската компания за фосфатни мини е вторият по големина износител и шестият по големина производител на фосфат в света.