Енергетици поискаха разрешаване добива на шистов газ

Актуални новини
12:45 - 25 Май 2022
3697
Енергетици поискаха разрешаване добива на шистов газ

През 2012 година Народното събрание наложи безсрочен мораториум на проучването и добива на шистов газ и нефт по технологията фракинг за цяла България и акваторията ни в Черно море. Но текста на този документ се оказа така написан, че на практика блокира и проучването за конвенционален газ и петрол за цялата сухоземна територия на страната.

Актът на Парламента е в следствие на протести от зелени организации, противници на добива на газ и петрол в България. Тези необмислени и прибързани действия на Народното събрание тогава лишиха за десетилетие напред страната от собствен добив и така необходимата сега  диверсификация.

Добивът на шистов газ у нас по начин, който не вреди на околната среда, е възможен и държавата трябва да го разреши, категоричен е енергийният експерт Христо Казанджиев.

Той допълни, че оценените запаси и ресурси на шистов газ у нас се оценяват на 480 млрд. кубически метра, а ако се изключи употребата на фракинг, може да се добият 30 млрд. куб. метра, което е потреблението на страната за 10 години.

Според него може да се говори за лобиране от страна на "Газпром" през годините срещу развитието на алтернативните енергийни източници в България.

"Навремето ефектът от шистовата революция се отрази на енергийните отношения САЩ-Русия и започна масирана кампания през екологичните организации. Започна технологията фракинг да се демонизира като основна причина за влошаване на околната среда, въпреки че тази технология в България конкретно се прилага от 1960 година и то точно в Северозападна България", каза Казанджиев.

Въпреки мораториума за добив на шистов газ у нас в момента се провежда проучване за залежи в района на Луковит, Пещене и Ъглен. Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични спънки, които забавят с години провеждането на ОВОС и други процедури, изтъкна Казанджиев.

Технологичното време за въвеждане в експлоатация на находище на шистов газ е между 5 и 7 години, допълни той.

Според Христо Казанджиев България не трябва да прекъсва изцяло отношенията си с "Газпром", но трябва да си осигури алтернативни източници.

Други специалисти също са привърженици на добива на шистов газ. Въпреки съществуващите рискове добива на шистов газ в нашата страна е безопасен поради геологическите особености на българската територия и разположението на земните пластове, смятат  доц. Радослав Наков и проф. Кристалина Стойкова от Геологическият институт към БАН.

Те допълват, че "при стриктно спазване на технологиите, рискът от аварии се свежда до минимум."

През годините в Северна България са извършени над 1000 сондажа за конвенционални нефт и газ. Голяма част от тях са на дълбочина между 3 и 4 км. През цялото време не е имало нито един инцидент.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров пък смята за най-правилно да се купува азерски газ.

"Не трябва да зависим от "Газпром" и да плащаме повече. Наивно е да се връщаме към старите практики и
договорки с Москва. Рискуваме да се случи същото и доставките отново да спрат. Купуването на целия азерски газ е най-доброто решение", обяви той.

Според него е редно министърът на енергетиката да разкрие повече за доставката втечнен газ от САЩ, за да успокои обществото.

"Трябва да искаме от ЕК да купува природен газ като единен потребител. Трябва да бъде разяснено докъде стигат
санкциите и какви са възможностите", посочи Димитров.

Според него строителството на интерконектора с Гърция е напреднало много. "Поискахме дефицитът на БВП да не
се увеличава. Нулевото ДДС за хляба е много сложно и се поема риск. Диференцираното ДДС за регулираните цени
ще работи - за парното и газа трябва да има такова и то ще свали цените веднага", подчерта той.