Енергетик пред Lupa.bg: Този рев на бизнеса заради тока е смешен плач

Актуални новини
14:00 - 11 Август 2021
7759
Енергетик пред Lupa.bg: Този рев на бизнеса заради тока е смешен плач

Смешен плач – така топ енергетик определи пред Lupa.bg недоволството на бизнеса срещу твърде скъпия ток на борсата през последните дни. Днес стана ясно, че работодателите ще сезират ДАНС и МВР за цената на електроенергията.

Те подозират, че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност. "Има оферти на борсата, които са напълно немислими - те не са направени, за да се изпълняват, те са направени, за да се манипулира борсата", заяви по-рано председателят на УС на АИКБ Васил Велев. 

„Бизнесът непрекъснато плаче за пазар, за либерализация на енергетиката, направиха си борса... Но когато ефектът им се стовари върху главите - изведнъж им е виновна държавата. Ама чакайте, какво ви е длъжна държавата - нали искате пазарът да регулира всичко?! Е, пазарът го регулира така – вдига цената, когато няма производство”, коментира пред Lupa.bg енергиен специалист.

Той подчерта, че работодателите няма защо да се сърдят на ТЕЦ Марица Изток 2, защото всяко пускане на всеки блок струва пари.

„Когато е ниска цената, не казват – абе, дайте да вдигнем цената и да дадем малко повече пари на държавата и потребителите – произвеждат си и си щракат с пръсти, като си вземат печалбата! Като са искали либерализация – ще й плащат цената”, отсече енергетик от левия сектор.

С контратеза обаче излезе пред Lupa.bg Рамадан Аталай от ДПС, дългогодишен член на енергийната комисия в парламента. 

„Цената е такава, понеже не е въведена либерализация – ако всички производители на енергия бяха излезли на свободния пазар, днес цената на електроенергията нямаше да е такава”, подчерта той.

„Не може България да има 10 000 мегавата инсталирана мощност и при 5 200 натоварени мощности да има недостиг на ел. енергия. Има, защото производителите не са на свободния пазар!”, убеден е Аталай.

Депупатът от ДПС поясни, че ако производителите бяха на свободния пазар, мощностите нямаше да седят на 5 мегавата - а всичките щяха да произвеждат и да продават ток.