Енергиен експерт: Повишенията на газа ще започнат след Нова година

Голямо увеличение ще е през лятото, защото търсенето ще започне отново, заяви Хиновски

Новини
10:26 - 30 Ноември 2022
2204
Енергиен експерт: Повишенията на газа ще започнат след Нова година

"Цената на газа се определя от много фактори – цената на азерския газ, състоянието на „Чирен“, цената LNG и тогава КЕВР определя цената. Считам че трябва да се доверим на методиката на КЕВР за определяне на цената", каза енергийният експерт Иван Хиновски.

По думите му голямо увеличение ще има през следващия сезон, май – юни, защото търсенето ще започне отново. И добави, че повишенията след Нова година, когато започват изчерпване на нашите хранилища.

Китай сключи рамков договор с Катар за доставка на газ със 17 годишен срок. Имаме голямо количество изтеглен газ предназначен за Китай, каза още той.

Енергийният експерт коментира по БНТ и цената на газа, които ЕС се опитва да наложи.

Необходима е дерогация на свободния пазар на ЕС. Налагането на тава е антипазарна мярка. Има становища, че това ще доведе до тежка икономическа криза. Фон дер Лайен е заразена от политиците в нашия парламент. В това няма никакъв смисъл, посочи Хиновски.

Всички условия, по които работи българския пазар показват, че не се очакват увеличения на цената на газа. Убеден съм, че до края на зимата няма да има високи сметки. Няма пазарно основание за това, добави Хиновски.