Енергиен експерт пред Lupa.bg: „Балкански поток” минава между капките

Актуални новини
18:00 - 18 Декември 2020
6194
Енергиен експерт пред Lupa.bg: „Балкански поток” минава между капките

Продължението на „Турски поток” през България, „Балкански поток” или просто Българската газова инфраструктура, както предложи да я наричаме премиерът Бойко Борисов, съвсем реално може да остане незасегната от санкциите на САЩ.  

„Юридически е възможно проектът да мине между капките – по политически причини, юридически причини и т.н.”, съобщи пред Lupa.bg енергийният експерт Христо Казанджиев.

Той обясни, че Сенатът в САЩ е приел решението за санкциите на 9 декември, а на 11 декември  Конгресът е приел и закона, който регламентира санкциите. 

„Има един нюанс който малко хора го разбират - санкциите са върху „Турски поток” 2 - може да се тълкува, че става дума за морската част от проекта. Колкото до „Балкански поток” като продължение на „Турски поток” - въпросът е доста нееднозначен”, коментира Казанджиев.

„Самият факт, че в момента, в края на годината, текат държавните приемателни комисии за приемане на газопровода, означава, че ефектът от санкциите ще бъде нулев за българския участък, защото той практически вече е изграден”, убеден е енергийният експерт.

Според него обаче американските санкции индиректно ще засегнат „Булгартрансгаз” поради несигурността относно осигуряването на количествата за транзит през България.

За Христо Казанджиев за развитието на сложния и важен в икономическо отношение казус няма значение кой е президентът на Съединените щати – Байдън или Тръмп. „Не мисля, че специално за България се отделя толкова внимание, колкото за Северен поток -2”, аргументира се той.

Енергийният експерт увери, че „Балкански поток” технически вече е завършен и предстои въвеждането му в експлоатация и подписване на акт 16.

„Преди един-два дни сърбите обявиха, че на 29-30 декември ще започнат първите доставки за Сърбия. Което означава, че до края на годината газопроводът ще бъде въведен в експлоатация”,

обобщи Христо Казанджиев.