Енергийната бедност в ЕС се увеличава осезаемо

Устойчиво се понижава делът на българските домакинства, които не могат адекватно да отопляват жилищата си

Новини
14:06 - 24 Юли 2023
1534
Енергийната бедност в ЕС се увеличава осезаемо

Енергийната криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна, оказва своето влияние върху гражданите на ЕС. Оказва се, че 9,3% от населението не могло да поддържа домовете си достатъчно топли през 2022 г.

Енергийно бедните са се увеличили с 6,9% спрямо предходната година, сочат данните на Евростат.

Интересен факт е, че според данните за България домакинствата, които не могат да отопляват домовете си, са намалели от 23,7% през 2021 г. на 22,5 на сто през 2022 година. И тенденцията за намаляване е устойчива в последното десетилетие.

Енергийната бедност в Европа нараства на фона на растящите цени на енергията, подчерта Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) по време на третата си годишна конференция по тази тема.

Мерките, въведени по време на кризата, не успяха да се справят с проблема, който беше изострен от войната на Русия в Украйна, каза ЕИСК. Именно този съвет е органът на ЕС, обединяващ организации на гражданското общество, групи на работодатели и профсъюзи, припомня Euractiv.

В България пък втора година се говори усилено как трябва да се вземат мерки за борба с енергийната бедност, а политиците още не са дали дори определение за този термин. Анализи на различни експерти показват, че е възможно до 40% от домакинствата у нас да се окажат енергийно бедни.