Енергийната хартийка на Капитан Газпром отива на съд

Росен Христов се защитава: Това е само план, не стратегия

Политика
18:51 - 09 Февруари 2023
4842
Енергийната хартийка на Капитан Газпром отива на съд

Еколози дадоха на съд стратегията за развитие на енергетиката, която беше представена от служебното правителство на 17 януари. Причината - липсва екооценка и цялостно обсъждане на визията. В отговор енергийният министър обяви, че всъщност това не е стратегия и затова няма съответните проучвания. Министърът коментира и евентуалните злоупотреби в "Булгаргаз".

От екологичната организация обжалват във Върховния административен съд стратегията представена от служебния енергиен министър на 17 януари. Еколозите смятат, че не е редно да бъде приет такъв документ без екооценка и без обществено обсъждане. Измества се и фокусът от децентрализация на енергетиката, така че всеки да си произвежда ток към големи проекти.

Меглена Антонова, "Грийнпиис" казва: 

"Абсолютната липса на прозрачност, начина по който тази стратегия беше приета - нямаше обществено обсъждане, не е направена екологична оценка - това са неща, които ако наистина е визия за развитие на енергийната стратегия на България би трябвало да бъде поставен на обществено обсъждане".

В отговор ресорният министър обясни, че всъщност това не е стратегия, а първа стъпка към нея. Сега било просто план. Стратегия ще се пише тепърва.

"Това е визия за развитие на електроенергетиката, това не е енергийна стратегия в смисъла на този, който Министерският съвет трябва да предложи на Народното събрание, който трябва да мине екологична оценка и така нататък. Това е една предварителна стъпка, в която показваме насоки, които смятаме да разработим за бъдещата енергийна стратегия", казва той, цитиран от БНТ.

Справка на сайта на енергийното министерство обаче показва, че и от ведомството обявяват плана за стратегия като канят медиите за неговото отразяване, а след това и съобщават за представянето му.