Енергийната криза оскъпила стъклените изделия в Германия

В момента една бутилка струва с 40 процента повече, отколкото преди година

Новини
15:54 - 16 Март 2023
2063
Енергийната криза оскъпила стъклените изделия в Германия

Поскъпването на електроенергията и суровините e довелo до драстичен скок в цената на стъклените продукти в Германия. В момента например една бутилка струва с 40 процента повече, отколкото в началото на миналата година, съобщава сп. „Шпигел“.

През януари тази година производствените цени за стъкло и стъклени изделия са били с 26,9 процента по-високи в сравнение с година по-рано, съобщи Федералната статистическа служба „Дестатис“ (Destatis). Особено силно поскъпване е отчетено при бутилките - тези от безцветно стъкло са стрували с 40,2 процента повече в сравнение с януари 2022 г., а тези от цветно стъкло - с 37 процента повече. Значително поскъпване има и при бурканите за консервиране (плюс 35,2 процента), изолационните стъкла (плюс 33,8 процента) и защитно стъкло (плюс 23,3 процента).

Причина за силното поскъпване вероятно са покачващите се цени на енергията и на някои суровини,

необходими за производството на стъкло, обяснява статистиката. За сода е трябвало да се плати с 58,5 процента повече, за кварцовия пясък - с 30,4 процента повече, а варовикът -  с 27,3 процента повече. Цените на енергията също са били почти една трета по-високи, отколкото преди година.

През 2021 г. този сектор на икономиката беше класиран на четвърто място сред най-енергийно интензивните промишлени сектори в Германия.

От енергията, консумирана общо от индустрията, 7,4 процента са били използвани за производство на стъкло и керамика. Преди сектора са химическата промишленост (29,8 процента), металургията (23,4 процента) и преработката на кокс и минерални масла (9,1 процента). Като цяло стъкларската промишленост е изразходвала около 289 петаджаула. 

Производството на стъклени изделия леко спадна в началото на годината,

пише „Шпигел“. През януари, например, спадът в производството на стъклени влакна е 15% спрямо година по-рано. По-ниско производство е отчетено и при плоското стъкло, което се използва за прозорци, огледала и маси (минус 10,5 процента). Същевременно производството на стъкло за бутилки и стъклени контейнери се е увеличило с 3,2%. 

Продажбите в стъкларската индустрия се увеличиха миналата година поради по-високите цени. Близо 260-те компании в бранша, за които работят 50 200 служители, са отчели продажби за 12 милиарда евро или с почти една четвърт повече от предходната година.