Енергийни експерти: Турция да не бърза да се радва!

Икономика
14:30 - 25 Август 2020
4153
Енергийни експерти: Турция да не бърза да се радва!

Турция да не бърза да се радва заради новооткритото газово находище в Черно море – може да се радва, но по-скромно и по-тихо. Това посъветва югоизточната ни съседка бившият енергиен министър Румен Овчаров по повод хвалбите на Реджеп Ердоган, че страната му се е натъкнала на 320 млрд. кубически метра газ в Черно море.  

Пред Lupa.bg той обясни, че това, че е намерено находище, въобще не означава, че веднага може да се добива нещо.

„Не е ясно и какви разходи ще са необходими за добив... Нали помните, че и румънците пред 5-6 години откриха едни големи находища, но те до момента все още не могат да ги експлоатират. Така че още е рано да се каже какво точно е открила Турция и как точно ще го използва”, коментира Овчаров.

Той обаче посочи, че ако Турция все пак се справи успешно с тази сложна задача, тя може за 7-8 години напред въобще да спре купуването на чужд газ.

„И може да започне да играе нейни игри – примерно да спре доставките от Русия, да пусне от Иран...Ще има възможност за по-самостоятелна игра”, вметна още енергийният експерт.

Рамадан Аталай от Комисията по енергетика в парламента пък посочи, че това гориво много сериозно ще улесни икономиката на Турция.

„Това е много голяма енергийна подкрепа, която всяка държава би искала. Дано да имаме късмет и България да открие такова находище!”, пожела си депутатът.

Всъщност, преди 5 години и премиерът Бойко Борисов обяви, че започваме добив на газ в акваторията на Черно море в блок „Хан Аспарух”. Малко след това обаче думите му заглъхнаха и оттогава темата не е била актуална.