Енергийните министри от ЕС не постигнаха съгласие за ценови таван на газа

Твърдо против предложението са Германия, Нидерландия, Швеция, Австрия и Финландия

Новини
17:16 - 24 Ноември 2022
724
Енергийните министри от ЕС не постигнаха съгласие за ценови таван на газа

Министрите на енергетиката на страните членки от Европейския съюз не постигнаха съгласие за таван на цените на природния газ от януари - идея, която имаше за цел да облекчи енергийната криза.

Твърдо против предложението са Германия, Нидерландия, Швеция, Австрия и Финландия, според които въвеждането на таван на цените би ограничило доставките.

Принципно са били приети други важни мерки, сред които съвместни поръчки на газ, за да се избегне наддаването между отделните страни членки, което би повишило цените, солидарност при доставките в случай на нужда и ускоряване на издаването на разрешителни за възобновяеми енергийни източници, но окончателното им одобрение е отложено, тъй като са част от съвместен документ.

Някои министри се оплакаха, че предложението за таван на цените на природния газ от 275 евро за мегаватчас, представено от Европейската комисия преди два дни, е било оформено по такъв начин и с толкова условия, че никога да не бъде използвано.

Министърът за климата и енергетиката на Полша Ана Москва посочи след срещата:

"Таванът на цената на газа, която в момента е в документа, не удовлетворява нито една държава. Приемаме това като подигравка след толкова много обсъждания и писмени предложения."

Министърът на енергетиката на Белгия Тине ван дер Щратен изтъкна:

"Представеният текст е незадоволителен. В него не се казва ясно, че ще има ефект върху цените."

Министрите на енергетиката ще се срещнат отново на 13 декември в опит за изглаждане на различията.

Междувременно, външният министър на Унгария Петер Сиярто се похвали, че страната му е получила дерогация от предложението за таван на цените на руския петрол, което също все още не е прието. В настоящия му вид то предвижда от него да бъдат изключени петролните доставки през тръбопроводи.

Срещу предложението за таван на цената на руския петрол до 70 долара за барел се обяви Полша.

През септември Г-7 одобри план за въвеждане на таван на разходите за руски петрол от 5 декември, който ще важи за компаниите от Европейския съюз и Обединеното кралство, работещи в сферите морски транспорт, застраховане, финансови и брокерски услуги.