Енергийният експерт Еленко Божков пред Lupa.bg: Газът може да поевтинее с 50%, но токът скача

Актуални новини
16:40 - 12 Февруари 2020
6074
Енергийният експерт Еленко Божков пред Lupa.bg: Газът може да поевтинее с 50%, но токът скача

-Г-н Божков, руските медии гръмнаха, че Русия сваля наполовина цената на газа за България – така ли е?

-Ако си спомняте, още през 2017 г. още по време на служебното правителство се заговори, че самият „Газпром” предлага да се водят преговори за 5 държави – за България, Полша и Прибалтийските държави. А именно – да се премени формулата, по която се определя цената на газа. Това беше свързано с едно дело за монопол, което се водеше от ЕК срещу „Газпром”. Като „Газпром” тогава сами пожелаха да сменят формулата. Обаче на българското правителство всичките тези неща отнеха 3 години. И отново руснаците са тези, които повдигат въпроса.

-Да разбираме ли, че тази драстична корекция в цената на газа може да стане сега, тази година?

-Напълно възможно е, ако преговорите приключат успешно. Но – дали това ще резултира в 50% намаление на крайните цени, предстои да разберем. Доколкото видях в „Комерсант”, в новата формула цената ще се определя като средна между 3 спотови цени. А спотовата цена, или цените на дадените площадки, не са крайни цени. Плаща се за пренос на газа, за застраховане на сделката и т.н.

-Тази новина има ли връзка с казаното от енергийния министър Теменужка Петкова, че България ще намали с 50% количеството на газа от Русия?

-Няма връзка. Но това трябва да се разгледа в друг контекст - дали в сегашния договор с руснаците има клауза “взимаш или плащаш”. Т.е., независимо от това дали ще си намалим количествата наполовина - дали ще ги платим. Няма никаква яснота. Едно е ясно – най-после се вижда възможността да се осветли всичко около договорите по тези доставки.

-Самият „Комерсант” подчертава, че България може да получава газ от Азербайджан и втечнен газ...

-Това не е особена перспектива за България. А и кой казва, че азерският природен газ не е отново руски газ..? Защото „Газпром” е собственик на находища в този район. Но има друга опасност – азерският газ е с поне 10% по-скъп от руския. Винаги е било така.

-Кажете тогава вашата прогноза с колко ще намалее крайната цена на газа?

-В най-добрия случай с 50%. Но може да е и с 30% по-ниска от досегашната. Което пак е много.

-В същото време енергийни експерти у нас прогнозират, че от 1 юли токът ще поскъпне заради либерализацията?

-Не просто може – а задължително ще поскъпне! Ще видим с колко и за кого.

-Какво значи „за кого”?

-За кого означава – за кои битови и дали за всички сегашни потребители на регулиран пазар. И третата възможност – дали само за битови или само за малките бизнес потребители.

-Щом токът задължително ще поскъпне – тогава с колко?

-Цари пълна неяснота. Това е въпрос, който ще бъде изяснен с поправки в закона за енергетиката. Утре има заседание на енергийната комисия в парламента. Досега няма детайли по процеса на либерализацията на цените за досегашния регулиран пазар.