Енергийният министър: "Булгаргаз" има ясен контрол на произхода и доставките на газ!

Новини
15:04 - 23 Юни 2023
2124
Енергийният министър: "Булгаргаз" има ясен контрол на произхода и доставките на газ!

Споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ" за покупко-продажба на газ не ощетява българската държава, а "Булгаргаз" има ясен контрол на произхода и доставките на газ.

Това подчерта по време на изслушване в Народното събрание енергийният министър Румен Радев.

„Няма ощетяване на интереса, както и еднозначно го заявявам, за да няма спекулации в тази част. Моля, добре и почтено да се разбира - "Булгаргаз" има ясен контрол над произхода през сертификатите, които директно получава от търговеца, с който контрактува, а не от "Боташ", на доставения природен газ", настоя той.

Радев припомни, че Споразумението е сключено за 13 годишен период - до края на 2035, като уточни, че договорена по време на служебното правителство цена е конкурентна към периода на подписването на договора.

Радев отбеляза, че условията за едностранно прекратяване на договора с "Боташ" са тежки.

От БСП обаче, които са вносители на изслушването, поискаха създаване на временна комисия за изясняване на споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ" и на всички доставки на газ през последната една година. Левицата постави под съмнение параметрите на договора.