Енергийният министър: "Газпром" е последният ни вариант за доставка на газ

Имаме синьо гориво до септември, има откъде да намерим и до края на годината, увери Росен Христов

Политика
09:56 - 11 Август 2022
3038
Енергийният министър: "Газпром" е последният ни вариант за доставка на газ

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но това е последният вариант. Това заяви пред БНТ енергийният министър Росен Христов.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвърлили от листа с опции", обясни Христов.

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е, когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата, училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб.

Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", даде мнение Росен Христов.

Министърът на енергетиката заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори".

"Обсъждани са условията на плащания, условията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на ЕС по повод "Газпром" - могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където "Газпром" не се съгласяват на някакви искания и от наша страна не е имало алтернативно предложение."

На Министерски съвет енергийното ведомство ще предложи да бъде отпуснат заем от 800 млн. лв. на "Булгаргаз". Проблемът на държавното дружество е с оборотните средства - коментираните 500 млн. лв. не са загуби, а дефицит - т.е. средства, които са необходими за разплащане, посочи енергийният министър.

"Предложението за финасиране е чрез Министерството на енергетиката за отпускане на 800 млн. лв. за "Булгаргаз - започна обсъждане, ще обявим процедура за финансиране и рефинансиране на текущите задължения", уточни Росен Христов.

Държавата ще отпусне този заем от бюджетни средства, като идеята е "Булгаргаз" да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и така да върне заема.

Министърът отново каза, че Европа не е спряла да купува газ от "Газпром", а България продължава да купува руски газ чрез посредници. По думите му имаме газ до септември, но има и откъде да намерим до края на годината.

"Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме - оферти има много. Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за който няма слотове. Има слотове на частни компании, но цената им е такава, че не ни устройва", обясни Христов.

Към момента недостигът на газ е около 30% от потреблението или горе-долу колкото използва "Топлофикация София". По думите на министъра, ако не осигурим доставки на нормални цени, трябва или някой да плати огромна сума или, например, София да остане без парно.

"Всички знаят широко коментираната оферта на "Шиниър" за седем танкера, имаме много подобни оферти - поне три-четири оферти от посредници. "Шиниър" е производител, така че те са добър източник, защото избягваме надценката на посредниците", заключи Христов.