Енергийният министър: Удвояваме капацитета в „Александруполис“

Очакваме отговор от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на газ

Свят
14:14 - 29 Август 2022
2134
Енергийният министър: Удвояваме капацитета в „Александруполис“

„Постигнато е принципиално споразумение да удвоим капацитета, който България има в LNG терминала, който се строи в Александруполис“, заяви енергийният министър Росен Христов след срещата при президента Румен Радев.

Държавният глав прие представители на ръководството на компаниите „Gastrade“ и „Copelouzos Group“.

Според енергийния министър това е част от стратегията на България за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници.

„Желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за средносрочно и дългосрочно сътрудничество. Затова днес беше взето решението да се удвои капацитетът на България“, допълни Росен Христов.

Той поясни, че в момента увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета, увеличава се банковата гаранция.

„Нашето дялото участие в самия проект е едно, а капацитетът, който сме резервирали и възможността да получаваме газ е нещо съвсем отделно. Увеличава се двойно - от 500 на един милиард кубични метра“, посочи миистърът

България очаква отговор и от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ.Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря.

„Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим наши желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките, така че физически да може да ги получим.

Някои гаранции, свързани с плащането във връзка с европейската схема и евентуално да обсъдим и цената. Първо трябва да започнем да преговаряме, за да може да изпратим нашите искания. Техните банкови сметки доколкото знам не са запорирани“, обясни Росен Христов.

Сред темите на срещата при президента бяха възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.