Енергото дърпа шалтера на ВиК - Сливен

Дружеството остава без ток заради неплатени сметки към търговец на енергия от свободния пазар

Новини
16:12 - 13 Октомври 2020
2151
Енергото дърпа шалтера на ВиК - Сливен

Заради неплатени сметки към търговец на енергия от свободния пазар, Електроразпределение Юг ще спре тока в обекти на ВиК Сливен, съобщава "Марица".

Според закона за енергетика това е редът при неплатени задължения за предходен период. Търговецът от свободния пазар уведомява мрежовия оператор и той е длъжен да реагира. Още в четвъртък ще се преустанови доставката на електроенергия към ВиК Сливен за периода от 13:00 до 15:00 ч. 

Електроразпределение Юг няма отношение към търговските взаимоотношения между ВиК Сливен и избрания от водното дружество доставчик на електроенергия, уточняват оттам. Нито относно размера на дълга за консумирана електроенергия, нито за сроковете и начините на плащане, още по-малко за договорена цена на енергията.

В конкретния случай доставчикът „ЧЕЗ Трейд България“ е подал заявка към мрежовия оператор за преустановяване на доставката на електроенергия към ВиК Сливен. Независимо, че водното дружество е на свободния пазар на енергия, електроразпределителната мрежа е собственост на мрежовия оператор. За района на Югоизточна България това е Електроразпределение Юг. 

Случаят е много показателен, защото това чака всички малки фирми, които от 1 октомври са извън регулирания пазар на енергия и не спазват договорите си с избраните доставчици. По данни на ЕВН само 28 000 обекта от общо 184 000 в Югоизточна България са успели да излязат на свободен пазар.