Енергото прави хайки за крадци на ток

В акциите ще се включат и експерти, които следят измерeното потребление

Общество
11:05 - 12 Декември 2019
1528
Енергото прави хайки за крадци на ток

Масови проверки за нерегламентирано потребление на електроенергия по предстоящите празници стартират от енергото. Инициативата ще бъдe осъществена от технически подготвени специалисти.

Проверките ще бъдат извършвани по всяко време, което означава и в извънработното време на компанията, както и през почивните и празничните дни. Неправомерното присъединяване към електроразпределителните мрежи или въздействие върху уредите за търговско измерване, които водят до потребление на електрическа енергия, без тя да се отчита и заплаща от потребителите, са инкриминирани деяния и за извършителите е предвидено наказание до три години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

В акциите ще се включат и експерти, които следят измерeното потребление.

През последните години компанията усилено инвестира в монтирането на дистанционно управляеми електромери. Благодарение на тези устройства дружеството разполага навременно с подробни данни за районите, в които е доставена, но невинаги отчетена енергия. Именно в тези райони ще бъдат концентрирани усилията на мобилните екипи. Допълнително в акциите ще се включат и представители на органите на реда.

Причината компанията да предприеме тези засилени мерки е продължаващото високо ниво на нерегламентирано потребление на електрическа енергия.

За последната година компанията е извършила повече от 250 000 проверки, при които са констатирани повече от 10 000 нарушения.