Енергото се грижи за щъркелите

Монтират 900 платформи за повдигане на гнездата, за да предпазят птиците от тока

У нас
10:55 - 25 Март 2019
2706
Енергото се грижи за щъркелите

ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартират поредица от мерки за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“. Кампанията започва с идването на пролетта и завръщане на птиците в страната.

Дейностите по проекта предвиждат за целия му период енергийната компания да монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда, което ще намали инцидентите и ще минимизира заплахата за живота на щъркелите в резултат на досега с елементи от мрежата. Платформите ще спомогнат за опазване на околната среда чрез предотвратяване на пожари и ще съкратят броя на прекъсванията на електрозахранването, предизвикани от контакта на птиците с мрежата.

Като част от мерките за защита на щъркелите, в началото на март, в рамките на проекта, беше монтирана камера в едно от щъркеловите гнезда в самоковското село Драгушиново. С нейна помощ отблизо ще бъде наблюдаван животът на щъркеловото семейство. Това е един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на птиците. Проучването ще помогне за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни за птиците, и на по-късен етап приложени от двете дружества.