Eni, RWE, Engie, Gasum Oy, PGNiG и Naftogaz съдят „Газпром“

По-голямата част от изслушванията по тези дела трябва да започнат през март

Новини
12:59 - 16 Март 2023
1327
Eni, RWE, Engie, Gasum Oy, PGNiG и Naftogaz съдят „Газпром“

Руският енергиен гигант „Газпром“ обяви в четвъртък, че италианската Eni S.p.A., германската RWE AG, френската Engie SA, финландската Gasum Oy, полската PGNiG S.A. и украинската NAK Naftogaz са завели дела срещу него през 2022 г., съобщава агенция ТАСС.

Италианската Eni е завела дело срещу „Газпром“ заради искането на руския президент Владимир Путин чуждестранни страни да плащат природния газ в рубли. Френската Engie пък е направила това, за да оспори променените цени на газа. Полската PGNiG е поискала възстановяване на лихвите върху плащанията със задна дата. Финландската Gasum пък е поиска прекратяване на договора, който подписа с „Газпром“ през 1994 г. Немската RWE е започнала две арбитражни процедури, докато украинската „Нафтогаз“ е поиска обезщетение за доставките на газ, които бяха обещани, но така и не бяха доставени.

По-голямата част от изслушванията по тези дела трябва да започнат през март, посочват от „Газпром“.

По въпроса за „Нафтогаз“, „Газпром“ разкри, че Международният арбитражен съд към Международната търговска камара (ICC) е решил да позволи на арбитражен съд да провери дали спирането на доставките на газ е било оправдано при това, което руската компания е определила като „промяна в обстоятелствата“.