Енигма: Национали на Еритрея изчезнаха в Уганда

Това е втори случай на изчезнали футболисти в рамките на 2019 година

Новини
19:40 - 24 Декември 2019
2609
Енигма: Национали на Еритрея изчезнаха в Уганда

7 футболисти от Еритрея, играещи във футболна надпревара в Уганда, са изчезнали. Двете страни се срещнаха във финал от турнира „Cecafa Senior Challenge Cup”, в който домакините от Уганда победиха с 3:0.

Състезанието представлява международен футболен форум, който изправя държавите-членки на Съвета на Източна и Централна Африка, по-специално техните футболните асоциации. Причините ще се изясняват тепърва, но вероятно говорим за бягство от своята държава.

Това е втори случай на изчезнали еритрейци в рамките на 2019 година. През месец октомври, петима състезатели от националния тим на страната до 20 години напуснаха хотела на отбора и не се върнаха.

Вече са уведомени нужните организации е започнало разследване. Говорителят на „Cecafa” Роджърс Мулиндва направи изказване по темата:

„Имаме информация, че 7 души ги няма. Алармирахме полицията, федерацията по футбол на Уганда и посолството на Еритрея. Работим в затворен кръг, за да ги намерим бързо и мисля, че ще се справим. Може би няма да имат Коледа в Уганда.”

Справката във времето показва, че през 2015 година, 10 състезатели от Еритрея отказват да се завърнат в родината си след квалификация за Световното първенство, играна в Ботсвана.

През 2013, 15 души и докторът на тима получиха убежище в Уганда, след като се скриха от своята нация.

През 2009 година в същия турнир „Cecafa”, целият отбор на Еритрея, без треньора и служител, не успя да се завърне от Кения.