ЕНП изключва македонската ВМРО-ДПМНЕ ?

Партията многократно се е обявявала против Договора за добросъседство с България

ЕС
11:47 - 26 Януари 2024
4233
ЕНП изключва македонската ВМРО-ДПМНЕ?

Председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов поиска изключване на ВМРО-ДПМНЕ от политическото семейство на Европейската народна партия. "ДПМНЕ директно спря евроинтеграцията на страната, отказвайки да участва в нужните реформи за започване на същинския преговорен процес за членство в ЕС", обясни Стоянов. За да се случи това, той поиска съдействие от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Ето какво написа Виктор Стоянов до бившия премиер: 

Искам да Ви предложа една непопулярна от политическа гледна точка идея, но тъй като е свързана с опазването на репутацията и доброто име на Република България, смятам, че тази идея е добре да бъде обмислена. Става дума за членството на македонската партия „ВМРО" ДПМНЕ в политическото семейство на Европейската народна партия. Моля да разгледате възможността да предложите на ръководството на ЕНП да изключи партия ВМРО-ДПМНЕ от политическото си семейство. Членството на македонската партия ДПМНЕ в консервативното и демократично семейство на ЕНП стои повече от нелогично, с оглед реториката и действията на партията от Северна Македония. ДПМНЕ директно спря евроинтеграцията на страната, отказвайки да участва в нужните реформи за започване на същинския преговорен процес за членство в ЕС. Към това добавям и реториката им, че ще отменят Договора за добросъседство и приятелство с България, който Вие и г-н Зоран Заев сключихте през 2017 година, а същият Договор вече е неделима част и от преговорната рамка на Скопие за членство в ЕС, приета от Съвета на Европа през юни 2022 година. Добавям и системната реторика на партия ДПМНЕ против добрите отношения с Република България, което противоречи на основните ценности на ЕС.

И тъй като причините, заради които ДПМНЕ не би трябвало да е в редовете на ЕНП са много, посочвам по-долу 5 от тях:

Партия ВМРО–ДПМНЕ системно уронва престижа на Европейската народна партия със:
1. Противопоставяне на преговорната рамка на РСМ, което в пряк смисъл значи противопоставяне на евроинтеграцията на Скопие, а това е в интерес на политиката на Руската федерация на Балканите.

2. Многократно са се обявявали против Договора за добросъседство с България, който е международно признат и е израз на усилията на Скопие и София да сближат своите позиции, както и усилията на двата народа да живеят в добросъседство и приятелство. И тук действията на ДПМНЕ са в пряк интерес на Руската федерация, създавайки възможност за етническа омраза, която се подхранва от медиите на партия ДПМНЕ.

3. ДПМНЕ използва системен език на омразата срещу българите и българската държава, включително от трибуната на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Това е в противовес на демократичните ценности на Европейската народна партия и обединена Европа.