EНП наказа Орбан - замрази партията му ФИДЕС

Унгарският премиер тръгва в общ фронт с Качински и Салвини

Свят
18:15 - 20 Март 2019
1149
EНП наказа Орбан - замрази партията му ФИДЕС

Европейската народна партия е гласувала замразяване на членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС. Решението е взето на драматично заседание. За замразяването е настояла лично наследничката на Меркел на върха на ХДС - Анегрет Крамп-Каренбауер. А Юнкер е поискал крайната стъпка - изключване на ФИДЕС.

ЕНП опита и с компромис – настоя Орбан да се извини за демонстрациите, на които осмиваше шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Условие номер две минаваше през отказа на Орбан да затвори Централноевропейския университет, финансиран от последния - нещо, което унгарският премиер даде да се разбере, че също няма да приеме.

Това е втори удар за унгарския държавник, след като през септември Европейският парламент гласува замразяване на гласа му в Съвета на ЕС, но след това държавните ръководители не потвърдиха санкцията. Тогава Орбан отсече, че единственият човек, който може да го извади от ЕНП е този, който го е поканил там - покойният ексканцлер на Германия Хелмут Кол.

След решението за замразяване, Орбан е заявил, че не прима това и тръгва вдясно в общ фронт с партиите на Качински и Салвини.