ЕНП : Не щем други постове, но шеф на ЕК трябва да е Вебер

В Сан Себастиан тече среща на Народната партия с представителите й в Европарламента

Новини
15:44 - 12 Юни 2019
1396
ЕНП: Не щем други постове, но шеф на ЕК трябва да е Вебер

Единственият пост на най-високо ниво, който Европейската народна партия (ЕНП) смята, че й принадлежи, е на председател на Европейската комисия. Както в националните държави, правителството се назначава от първата сила, която е спечелила изборите.

Такава заявка направи хърватският премиер Андрей Планкович в испанския град Сан Себастиан, където се провежда среща на ръководството на ЕНП с представителите й в Европарламента. Именно с потвърден мандат от нея Пленкович, който е преговарящият от името на партията, и Манфред Вебер, който също в тук, отиват утре в Брюксел на преговори с излъчените от ПЕС, АЛДЕ и “Зелените”. Финалното решение ще вземат премиерите на страните-членки на ЕС на заседание на съвета на 20 и 21 юни.

Самият Вебер увери, че стабилност и промяна ще са двете основни послания и цели на партията му. "Ние предлагаме лидерство и компромис”, заяви той.

Вебер уточни, че заминава за Брюксел, за да се уточни с останалите в ЕП дневния за управление в следващите 5 години. Не само конструирането на управлението, а неговото съдържание е важно - как ще осигурим на хората, че техните желания ще са в центъра на работата на политиците”, настоя Манфред Вебер.