ЕНП подкрепи Мицотакис срещу Ердоган

Новини
08:01 - 09 Септември 2020
1300
ЕНП подкрепи Мицотакис срещу Ердоган

Гърция подкрепя диалога с Турция за разрешаване на двустранни въпроси, но дискусиите не могат да се водят под заплаха, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис пред националните делегации на Европейската народна партия /ЕНП/, на видеоконференция, пише в. „Катимерини”, предаде БГНЕС.

 „Представих на групата на ЕНП доказателства за провокативните действия на Турция в Източното Средиземноморие. Гърция е привърженик на диалога, тъй като имаме абсолютна вяра в позициите си. Истинският диалог обаче не може да се води под заплаха или нарушения на нашите суверенни права “, написа Мицотакис в Туитър след виртуалната среща.

Според правителствени източници Манфред Вебер, ръководител на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, споделя виждането на Мицотакис, че Европа нито ще бъде колеблива, нито разединена пред турските провокации.

„Много добре е да разговаряме с Кириакос Мицотакис относно критичните събития в източното Средиземноморие днес“, написа в Туитър Вебер. „Групата на ЕНП напълно подкрепя работата на гръцкото правителство за защита на външната граница на Европа и за противодействие на турската военна агресия в морето. Няма да бъдем изнудвани".