Eнтусиасти чистят боклуците от плажовете "Аркутино" и Камчийски пясъци

"Морето не е за една ваканция", е мотото на инициативата

Новини
10:19 - 22 Декември 2022
1400
Eнтусиасти чистят боклуците от плажовете "Аркутино" и Камчийски пясъци

На 26 декември на плаж Аркутино и на 28 декември на територията на Камчийски пясъци, ще се проведе традиционната кампания “Чистата Коледа”. Тази година мотото на инициативата е ”Морето не е за една ваканция”.

Целта на кампанията е, с помощта доброволци от цялата страна, да се опази околната среда. За първи път “Чистата Коледа” ще се проведе на две събитийни дати.

„Чистата Коледа“ организираме за пета година. Това е събитие, което събира след празниците всички, които имат отношение към морето. Самото събитие до момента е събрало 2 тона отпадъци. Доста символична цифра на фона на това, което се влива в Черно море само за един. Това е нашият начин да представим проблема пред хората“, каза в предаването „Радиокафе“ Илияна Стоилова – съорганизатор на събитието.

Тази година, участниците ще бъдат със специален коледен дрескод, а след приключване на официалната част е предвидено и време за тържествено отчитане на резултатите и награди.

Илияна Стоилова добави, че “Чистата Коледа” е с фокус и към децата, тъй като има образователен елемент. Те научават много за морето, растителността, обитателите му и как да пазят природата.

Статистиката сочи, че фасовете са едни от най-често срещаните отпадъци по плажовете в България и по света. Според ИБЕИ-БАН, през последните седмици на година на плаж Аркутино се откриват 289 отпадъка за 100 м от плажа, на плаж Алепу - 188 отпадъка / 100 м, а на плаж Златна рибка - 110 отпадъка за 100 м от плажната ивица.

До момента в кампанията са се включили над 150 души, като те всяка година се увеличават, каза Илияна Стоилова.