ЕП иска сваляне на имунитетите на още четирима евродепутати

ЕС
15:25 - 13 Януари 2023
2809
ЕП иска сваляне на имунитетите на още четирима евродепутати

По отделни искания на белгийските власти и на Европейския прокурор, Парламентът ще започне процедура за разглеждане на въпроса за снемането на имунитета на четирима членове на ЕП, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Очаква се в понеделник председателят Роберта Мецола да обяви, че искането ще бъде разгледано. В изявление от 2 януари тя заяви:

„От самото начало Европейският парламент прави всичко по силите си да съдейства в разследванията и ние ще се погрижим да няма безнаказаност. Отговорните лица трябва да знаят, че този парламент е на страната на закона. Корупцията не може да плаща и ние ще направим всичко, за да се борим с нея".

Въз основа на отделно разследване, Европейската прокуратура поиска снемане на имунитета на двама членове на ЕП поради предполагаема измама в ущърб на бюджета на ЕС. Това е свързано с управлението на техните парламентарни надбавки и възнагражденията на акредитираните им парламентарни сътрудници. За да разгледа това искане, Парламентът се очаква да измени своя правилник за дейността, за да го приведе в съответствие с мандата на Европейската прокуратура при гласуването във вторник.

Очаква се председателят да обяви началото на процедурата по-късно по време на сесията.