ЕП обяви Русия за терористична държава

100 евродепутати не участваха във вота, 58 се обявиха "против"

Русия
13:56 - 23 Ноември 2022
1727
ЕП обяви Русия за терористична държава

Евродепутатите приеха с 494 гласа "за", 58 против и 44 "въздържал се" резолюция, в която Русия се обявява за спонсор на тероризма, съобщава БНР. 

От общо 705 членове на парламента са гласували 596, тоест над 100 не са участвали във вота. 

Веднага след него евродепутатът от десницата Радан Кънев коментира: 

"Току що ЕП с огромно мнозинство обяви Русия за държава - спонсор на тероризма и държава, използваща терористични практики.

Против гласуваха само отделни депутати от крайната левица и депутатите от фракцията на Льо Пен (само французите, италианците подкрепиха).

За разлика от повечето парламентарни резолюции, тази има значителни преки правни последици, например по отношение на трайността на режима на санкции и икономическата изолация на Русия.

Може би най-важно - от днес и занапред групировката “Вагнер” и всичките й членове ще се разглеждат в ЕС като терористи, идентични с Ал Кайда и Ислямска Държава, каквито са". 

Приетият вариант бе смекчен спрямо първоначалните проекти, в които Русия директно се обявяваше за терористична държава.

"Членовете на ЕП подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право представляват терористични актове и военни престъпления", се казва в документа. 

Парламентът призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството ѝ в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европарламента искат също да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

В документа се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. Членовете на ЕП искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

Българските социалисти обявиха още снощи, че ще гласуват против документа.