ЕП: Обявяваме Лукашенко за персона нон грата

Политика
16:03 - 17 Август 2020
1723
ЕП: Обявяваме Лукашенко за персона нон грата

Мнозинството в Европейския парламент поиска в общо изявление днес нови избори за президент на Беларус. Решението беше подкрепено от групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, "Обнови Европа", Зелените и Европейските консерватори и реформатор. 

Групите осъждат решително насилието и издевателствата над мирните протестиращи, "организирани от режима" на президента Александър Лукашенко. Поздравяваме гражданите на Беларус за смелостта и решимостта, и силно подкрепяме желанието им за демократични промени и за свобода, пишат ръководителите на парламентарните групи.

Те отчитат, че изборите от 9 август не са били нито свободни, нито честни, както и че има сведения за победа на Светлана Тихановска.

Не признаваме преизбирането на Лукашенко и го обявяваме за персона нон грата в ЕС, допълват председателите на групите в ЕП.

Евродепутатите призовават за разследване на престъпленията срещу гражданите и настояват за незабавно освобождаване на произволно задържаните и на политическите затворници.

Те изразяват очакване подготвяните от ЕС допълнителни санкции срещу Беларус да бъдат въведени час по-скоро, както и да бъде прекратена всякаква финансова помощ за правителството в Минск и за държавни организации. Евродепутатите предлагат да се окаже целева помощ на семействата на пострадалите от действията на правоохранителните служби.

Призоваваме Русия да се въздържа от всякаква намеса в Беларус, явна и скрита, както и ЕС да противодейства, допълват евродепутатите.