ЕП одобри парите за възстановяване от COVID-19

Държавите членки все още трябва официално да дадат съгласието си за пакета

Свят
14:14 - 10 Февруари 2021
2155
ЕП одобри парите за възстановяване от COVID-19

Европейският парламент одобри Механизма за възстановяване и устойчивост, с което се открива пътят на страните членки за достъп до почти 700 милиарда евро (850 милиарда долара) в заеми и грантове за преодоляване на икономическите последици от пандемията от коронавирус, информира ДПА.

Грантовете - около 300 милиарда евро - ще бъдат разпределени за инвестиции и реформи с цел стимулиране на икономиките на държавите. За да получат достъп до парите, държавите членки трябва да изпратят плановете си за разходи до 30 април. След това Европейската комисия и държавите ще трябва да договорят всеки план.

При гласуването във вторник, резултатите са публикувани днес, депутатите са одобрили плана с мнозинство.

По време на дебата Зигфрид Мурешан, който участва на преговорите коментира, че средствата трябва да бъдат използвани за модернизиране на икономиките.

"Тези пари не трябва да бъдат използвани за обикновени бюджетни разходи, а за инвестиции и реформи", смята той.

Държавите членки все още трябва официално да дадат съгласието си за пакета, но не се очакват големи пречки.

По-голямо препятствие е решението за собствени ресурси, което ще позволи на ЕС да вземе пари от пазарите. Голяма част от парите е предвидено да бъдат събрани с този инструмент.

Щом веднъж бъде ратифициран и националните планове бъдат одобрени, Комисията може да започне да разпределя средствата, но парите не се очаква да потекат през следващите месеци, тъй като има сложни процедури и проверки.

До момента всички с изключение на три държави са представили своите проектопланове или части от тях, коментира висш представител на ЕС, но много планове все още трябва да бъдат променени преди да бъдат одобрени.

Планът за възстановяване ще покрие прилагане на мерки от февруари 2020 до август 2026 г. Проекти, вече одобрени от преди плана за възстановяване, също могат да бъдат финансирани.

Като част от националните си планове правителствата трябва да се ангажират 37% от разходите да са за околна среда, а 20% за цифровизация.