ЕП одобри план за осигуряване на повече боеприпаси за Украйна

Украйна
16:46 - 01 Юни 2023
2465
ЕП одобри план за осигуряване на повече боеприпаси за Украйна

В четвъртък Европарламентът (ЕП) подкрепи проектозакон за увеличаване на европейското производство на боеприпаси и ракети.

Законодателният акт в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) има за цел да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да помогне на държавите членки да попълнят арсеналите си. Чрез въвеждането на целенасочени мерки, включително финансиране в размер на 500 млн. евро, ASAP цели да увеличи производствения капацитет на ЕС, за да се справи с настоящия недостиг на отбранителни продукти, по-специално боеприпаси за наземни и артилерийски цели, ракети и техните компоненти.

Европейската комисия ще идентифицира, картографира и непрекъснато ще следи наличността на тези отбранителни продукти, техните компоненти и съответните суровини. С предложението се установяват механизми, принципи и временни правила за осигуряване на навременна и трайна наличност на тези отбранителни продукти за техните купувачи в рамките на Европейския съюз.

Ефективността на този регламент ще бъде оценена до средата на 2024 г., като се вземе предвид развитието на обстановката в областта на сигурността. Въз основа на резултатите може да се обмисли разширяване на обхвата на тези мерки и отпускане на допълнителен бюджет. Европейската комисия внесе законодателния акт за ASAP на 3 май 2023 г., а през същия месец членовете на ЕП се съгласиха да задействатнеотложната процедура на Парламента, за да ускорят одобрението на законопроекта. 

Ръководителят на преговорния екип на ЕП Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния) заяви: "Днешното решение бележи значителна крачка напред за сигурността и отбраната на нашия Съюз, и по-специално в твърдата ни подкрепа за Украйна в лицето на продължаващата руска агресия. То ще повиши капацитета ни да реагираме на предизвикателствата в сферата на сигурността. Това е победа за Европа и за нашата колективна сигурност. Сега Парламентът е готов да преговаря със Съвета и се надяваме да постигнем съгласие възможно най-скоро“.

Законодателството беше прието с 446 гласа "за", 67 гласа "против" и 112 гласа "въздържал се". Членовете на ЕП следва да започнат преговори със Съвета с цел постигане на политическо споразумение, което евродепутатите ще гласуват на пленарно заседание през юли. Успоредно с това, евродепутатите работят по Акта за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA), за да подкрепят сътрудничеството между държавите членки във фазата на обществените поръчки в областта на отбраната с цел запълване на най-спешните и критични пропуски, съобщиха от пресслужбата на ЕП в София.