ЕП отне депутатския имунитет на Карлес Пучдемон

Актуални новини
11:21 - 09 Март 2021
2000
ЕП отне депутатския имунитет на Карлес Пучдемон

Европейският парламент отне депутатския имунитета на бившия ръководител на Каталуния Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати. Това ще позволи срещу тях да бъде възобновен процесът за екстрадирането им в Испания, където ги чака изтърпяване на ефективни присъди.

Искането за сваляне на имунитета на тримата е от съда в Испания, който ги издирва по обвинение в заговор срещу правовия ред в държавата и присвояване на публични средства.

Пучдемон и Комин живеят в Белгия от 2017 година, където избягаха, след като организираният от тях референдум за независимост на Каталуния бе обявен за незаконен от испанския съд.

Тогава белгийският съд отказа да ги екстрадира, а по-късно тримата спечелиха евродепутатски места на изборите през 2019-та година.

Резултатите от проведеното вчера тайно гласуване за свалянето на депутатския имунитет на тримата политици бяха обявени рано тази сутрин. В съобщение на Европарламента се казва, че решението за отмяната на депутатския имунитет на Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати е потвърдено.