ЕП поиска включването на правото на аборт в Хартата на основните права на ЕС

Новини
17:29 - 07 Юли 2022
2258
ЕП поиска включването на правото на аборт в Хартата на основните права на ЕС

Европейският парламент поиска днес правото на аборт да бъде вписано в Хартата на основните права на Европейския съюз, след поставянето му под въпрос в Съединените щати.

Решението на евродепутатите беше взето с 324 гласа „за“, 155 „против“ и 38 „въздържали се“ по време на сесията им в Страсбург, съобщи Франс прес.

Според сегашните договори на ЕС включването на правото на аборт изисква единодушие от всички държави-членки, макар че към момента 27-те са разделени по темата. По тази причина евродепутатите поискаха Съвета също така да обсъди и преразглеждане на договорите с цел отпадането на принципа за единодушие.

Тези действия на Европарламента бяха придружени с поредното твърдо осъждане на „отстъплението от правата на жените и на други здравни, сексуални и репродуктивни права в Съединените щати и някои страни-членки“, посочва АФП. В края на месец юни, Върховният съд на САЩ отмени федералната юридическа гаранция на правото на аборт в страната, с което остави на 50-те американски щата сами да се произнесат по този въпрос. 

Още през януари, преди шока, породен от решението на американския Върховен съд, в рамките на френското председателство на ЕС президентът на Франция Еманюел Макрон пожела правото на аборт да бъде вписано в Хартата на основните права на блока. Нещо повече, неговата партия и правителството са в процес на вписването на правото на аборт във френската конституция.