ЕП прие нови правила за равенството между половете в работна среда

Държавите членки трябва да приложат правилата в срок от две години

ЕС
16:09 - 22 Ноември 2022
1912
ЕП прие нови правила за равенството между половете в работна среда

Европейският парламент при нови правила за равенството между половете в управителните съвети. Според тях 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции трябва да се заемат от по-слабо представения пол, съобщават от ЕП.

До края на юли 2026 г. всички големи дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС трябва да вземат мерки за увеличаване на броя на жените в техните ръководства.

Приемането на т.нар. директива относно "Жените в управителните съвети" идва десет години след като предложението бе направено за първи път. Тя има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, така че до края на юни 2026 г. най-малко 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности да бъдат заети от по-слабо представения пол.

Дружествата, допуснати до борсова търговия, ще трябва веднъж годишно да предоставят на компетентните органи информация относно представителството на половете в управителните съвети и, ако целите не са постигнати - планове за тяхното постигане.

В обхвата на директивата не попадат малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители.

Държавите членки трябва да въведат правила за ефективни, възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружества, които не прилагат открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган може също така да отмени избрания от дружеството управителен съвет, ако принципите на директивата са нарушени.

След като Парламентът и Съветът официално одобриха споразумението, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС. Държавите членки трябва да приложат правилата в срок от две години.