ЕП: Русия трябва да върне веднага откраднатите самолети

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел призова иззетите руски активи да се конфискуват и продадат и парите да отидат за Украйна

Новини
17:09 - 05 Май 2022
2644
ЕП: Русия трябва да върне веднага откраднатите самолети

Русия трябва да върне веднага откраднатите самолети на законните им собственици, се казва в резолюция на Европейския парламент, приета днес.

Евродепутатите изразяват съжаление от факта, че тя, в явно нарушение на международните правила за гражданско въздухоплаване, е принудила самолети, наети от чуждестранни компании, да се пререгистрират в руския регистър на въздухоплавателните средства.

Документът също така призовава ЕС да затегне още повече санкциите срещу руския морски сектор и да откаже да допусне в своите пристанища кораби, акостирали в Русия на път за Европейския съюз.

Междувременно днес председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви, че ЕС трябва да конфискува и продаде руските активи, които е иззел, и да използва приходите за възстановяване на пострадалата от войната Украйна.

Предложението повтаря идеята, която вече беше лансирана в Съединените щати, и идва в момент, когато оперативните групи на ЕС и САЩ издирват и конфискуват яхти, имения, банкови сметки, хеликоптери и произведения на изкуството - собственост на руски олигарси, санкционирани от Запада.

"Лично аз съм абсолютно убеден, че е изключително важно не само да се замразят активите, но и да се даде възможност те да бъдат конфискувани, за да бъдат предоставени за възстановяването на страната (Украйна)", заяви Мишел пред информационната агенция "Интерфакс-Украйна".

Той е първият високопоставен служител на ЕС, който предлага конфискация на активите на олигарсите, потвърди говорителят му пред АФП.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън предложи конфискуваните активи на олигарсите да бъдат "продадени", за да се "поправят вредите, причинени от Русия, и да се помогне за изграждането на Украйна".

Но Американският съюз за граждански свободи предупреди, че всяко законодателство в този смисъл може да наруши защитата на справедлив процес, тъй като набелязаните олигарси няма да имат възможност да оспорят конфискацията.

Подобни правни опасения предизвикват и действията на ЕС в същата посока, признава Мишел, който е юрист по образование.

Конфискацията на активите на санкционираните лица "не е толкова проста" и би била "труден и дълъг процес", каза той.

Но той заяви, че е възложил на правната служба на Европейския съвет да измисли начини за осъществяването му "в съответствие с принципите на правовата държава".