ЕП спира антибиотиците във фуража за животни?

Икономика
15:21 - 13 Септември 2021
653
ЕП спира антибиотиците във фуража за животни?

Европейският парламент ще подложи на гласуване в сряда т.нар. "възражение", по предложение на "Зелените", което, най-общо казано, предлага да се спре лечението на животни чрез използването на антибиотични и антибактериални препарати във фуража.

Гласуването по темата ще се проведе, след като на 13 юли Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) е предложила отхвърляне на предварително одобрения от Еврокомисията Делегиран регламент. Въпросният регламент предлагаше приемане на критериите на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за определяне на това кои антимикробни средства биха попаднали в категорията „запазени само за употреба от хора“.

Комисията ENVI обаче подкрепи предложение за замяна на Делегирания акт с нов, въз основа на препоръките на Световната здравна организация (СЗО), които са много по-ограничаващи.

Срещу подготвяния нов регламент възроптаха от Българския ветеринарен съюз (БВС), който още на 19 август написа отворено писмо до 17-те български евродепутати, с което ги призовават да не гласуват предложения нов регламент.

Те посочват, че при приемане на променен регламент цели класове антибиотици ще бъдат забранени за употреба при животни. Това, според БВС, ще повлияе негативно по няколко начина:

• Хуманното отношение към животните - болните животни заслужават да бъдат лекувани, когато страдат от бактериално заболяване, а и без подходящо лечение, болестта може да се разпространи и върху други животни и да застраши благосъстоянието на много животни;

• Зоонозни заболявания. Всяко животно, което не получава правилното лечение, увеличава риска от разпространение на болестта при хората;

• Безопасност на храните. Инфекциите, които не се лекуват (добре), увеличават риска от заразяване на храната;

• Продоволствена сигурност. Неадекватното лечение на бактериални заболявания може да доведе до намалена производителност. На ниво ЕС самодостатъчността на храните е съвсем малко над 100%, така че намалената производителност би могла да изложи на риск цените, което би могло да повлияе негативно върху определени сектори на обществото.

От БВС посочват също, че Европейската федерация на ветеринарните лекари (FVE) също е излязла със становище срещу готвените промени.

Според ветеринарните сдружения, предложението на "Зелените" вероятно е основано на "широкоразпространената фалшива новина за това как антибиотиците можели да преминат изключително лесно от животинското месо в човека и да го направят резистентен към лекарствата".

Тази теза можела "лесно да бъде оборена от първокурсник, следващ медицина, защото дори съвсем бегла термична обработка унищожава каквито и да е било антибиотици и техните следи в животинското месо."

Според прогнозите на ветеринарните сдружения, ако предложението за премахване на антибиотиците във фуража мине, последиците за животновъди и птицевъди ще са изключително тежки в целия ЕС, респективно и за българските производители и селски.

Българският ветеринарен съюз изтъква, че е "изцяло против предложението, внесено от членовете на Комисията ENVI" и призовава българските евродепутати "да гласувате в подкрепа на становището на цялата научна общност и против предложението на ENVI".