ЕП уж отмени двойния стандарт при храните

Новият търговски механизъм за потребителите забрани „значителни” разлики в качеството на продуктите в ЕС

Актуални новини
16:34 - 17 Април 2019
1892
ЕП уж отмени двойния стандарт при храните

С 474 гласа "за", 163 " против" и 14 "въздържал се" Европейският парламент прие на последната за мандата си сесия днес Директива за по-добро прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребителите в ЕС, с която актуализира задълженията на производителите и ограничава двойното качество на продуктите.

Новото законодателство бе предварително договорено с министрите на ЕС и задължава производителите да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка.

Мнозина припознаха в приетата директива край на двойните стандарти в храните и обявяването за нелоялна търговска практика на предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество.

Приетата директива за по-добро прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребители в ЕС изменя 4 други, свързани с правата на потребителите, основно за онлайн продажби, но включва и малка част, касаеща хранителните продукти. Тя е част от „Нов търговски механизъм за потребителите” и представлява крачка напред в борбата срещу двойните стандарти в ЕС. За първи път в законодателството на ЕС се говори за наличието на двойни стандарти при хранителните продукти, нещо, което дори не беше признавано като проблем допреди 3 години.

Новите правила обаче не са достатъчни за пълна забрана на тази нечестна търговска практика и оставят редица вратички. Например забранява се "значително" различен състав, без да има дефиниция за това какво е "значително". Освен това наличието на двойни стандарти не е вкарано в черния списък на нелоялни търговски практики, който е част от директивата. Не е предвиден и общоевропейски орган, който да следи срещу двойните стандарти и който да налага санкциите. 

Промените позволят налагането на санкции за нарушителите, не по-малко от 4% от годишния оборот на производителя, изтъква омбудсманът Мая Манолова.

Процедурите по практическото прилагане на директивата трябва да се задействат от органите, посочени от държавите-членки в най-кратки срокове.

Приетите текстове атакуват и проблема с подвеждащи рейтинги в онлайн пазарите и услугите за сравняване като Amazon и eBay, които ще трябва да разкрият основните параметри, определящи класирането на офертите в търсачките. Потребителят ще има право да бъде ясно информиран дали купува продукт или услуга от търговец или от частно лице, за да знае с каква защита разполага при възникване на проблем.