ЕП вика Гешев за чекмеджето на Борисов и #Барселонагейт

Личности
13:05 - 18 Януари 2022
8474
ЕП вика Гешев за чекмеджето на Борисов и #Барселонагейт

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за ситуацията в България на 27 януари 2022 г. в Брюксел.

Европейските депутати ще поканят представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната. Новината съобщи евродепутатът Елена Йончева в своя фейсбук профил.

В съобщението от Йончева се посочва, че е Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др.

Публикуваме целия текст без редакторска намеса:

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за ситуацията в България на 27 януари 2022 г. в Брюксел. Европейските депутати ще поканят представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната.

Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния #прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията.

На вниманието на Европейския парламент ще бъде също медийната свобода и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти.

Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят „#Барселонагейт” не е приключен.

 В изключително влиятелната мониторингова група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група, като единствен представител на страната ни съм аз. Наблюдението на #България започна през лятото на 2020 г. и съвпадна с протестите срещу управлението на ГЕРБ в страната.

Оттогава досега бяха проведени две изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор. Премиерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да се срещне с европейските депутати – нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър председател.

Главният прокурор Иван Гешев също изпрати заместници. Припомням, че и в двата случая беше необходимо европейските депутати да отправят допълнителни писмени въпроси, за да получат още разяснения.

 По мое настояване, през септември 2021 г., мониторинговата група, начело с председателя й Софи ин’т Велд беше на мисия в #България.

В резултат европейските депутати препоръчаха на Европейската комисия да засили одита и наблюдението върху начина, по който се изразходват европейските средства в страната, включително и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост.

Целта не е да бъде спряно финансирането за България, а да се вземат превантивни мерки, така че да не изгубим нито едно евро.