ЕП връчи наградата "Сахаров" на лидера на беларуската опозиция

Предопределени сме да победим и ще победим, заяви Светлана Тихановска

ЕС
15:57 - 16 Декември 2020
1453
ЕП връчи наградата "Сахаров" на лидера на беларуската опозиция

Светлана Тихановска - ръководителката на беларуската опозиция срещу президента Александър Лукашенко, получи днес наградата "Сахаров" на церемония в Европейския парламент. Това стана в момент, в който ЕС реши да разшири санкциите си срещу Минск, предаде Франс прес.

Предопределени сме да победим и ще победим, заяви Тихановска при получаването на наградата за свобода на мисълта за 2020 г. През октомври беше обявено, че беларуската опозиция е тазгодишният носител на отличието.

Бившата кандидатка за президентския пост в Беларус, която избяга в Литва, приветства наградата като "мотивация" и "ново начало за Беларус". На церемонията в Брюксел Тихановска изрази желанието си всички политически затворници и хора, принудени да живеят в изгнание, да могат да се върнат у дома.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли каза, че целият свят знае какво се случва в Беларус. "Виждаме колко сте смели. Виждаме смелостта на жените. Виждаме вашите страдания. Виждаме неописуемите злоупотреби. Виждаме насилието. Вашият стремеж и решимост да живеете в демократична държава ни вдъхновяват". Сасоли обяви, че делегация от евродепутати ще посети Беларус в началото на 2021 г.

По същото време посланиците на 27-те държави членки одобриха нови санкции срещу режима на Александър Лукашенко, добавяйки над 30 физически лица и фирми в черния си списък.

На среща с лидерката на беларуската опозиция върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел отново настоя за слагане край на задържането на хора и на насилието срещу мирни демонстранти, за освобождаване на всички политически затворници и на несправедливо задържаните, както и за търсенето на отговорност на лицата, разпоредили и извършвали насилие и проявили нечовешко отношение.

Наградата "Сахаров" се присъжда на десетте членове на беларуската опозиция от т.нар. Координационен съвет. Сред тях са Тихановска и двете жени, провели предизборната кампания заедно с нея - Мария Колесникова, която е в затвора, и Вероника Цепкало, която е в изгнание, както и лауреатката на Нобеловата награда за литература Светлана Алексиевич. Отличени са и политическата активистка Олга Ковалкова, видеоблогърът и политически затворник Сергей Тихановски, основателят на беларуската организация за правата на човека "Вясна" Алес Беляцки, представителят на комитета за стачни действия Сергей Дилевски, основателят на канала "Телеграм Нехта" Степан Путило и политическият затворник и кандидат за президент Микола Статкевич.

Освен опозицията в Беларус финалисти за наградата "Сахаров" тази година бяха монсеньор Наджиб Михаел - архиепископ на иракския град Мосул, и Берта Касерес и други еколологически активисти от Гуапинол, Хондурас, съобщи пресслужбата на Европарламента.

През 2019 г. наградата бе присъдена на икономиста Илхам Тохти, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.