Епидемията започва да убива и медии, падна първи вестник

"Черно море" обяви, че спира изданието от 1 април

Новини
15:17 - 26 Март 2020
4506
Епидемията започва да убива и медии, падна първи вестник

Епидемията от коронавирус започва да убива и медии. Най-застрашени са вестниците, откъдето предпочитат да черпят информация възрастните българи, които са и най-уязвими за Covid-19. Стагнацията на бизнеса заради наложените ограничения рязко намали рекламите, а променената схема на разпространение след фалита на веригата "Лафка" сви и местата, където се предлагат хартиените издания. 

Неизбежното се случи и вече имаме и първи вестник, който приключва битката. Дружеството, което притежава вестник "Черно море" обяви, че спира изданието от 1 април, съобщи "Марица". От 7 юни се прекратява съществуването и на информационния сайт chernomore.bg. За това информираха днес всички свои партньори от "Черно море прес" ЕООД, което е собственик на двете медии.

Много вероятно подобна съдба ще имат и други медии, особено печатни, които са подложени на същото изпитание. Въпреки че те остават като острови на достоверната и проверена информация сред морето от фалшиви новини, които на заливат отвсякъде. Макар заложените предварително санкции за дезинформация да отпаднаха от крайния вариант на приетия закон за извънредното положение, по време на епидемия като никога е важно медиите да бъдат отговорни.

Всеки слух, който може да роди всеобща паника, е с ефекта на терористичен акт, за което предупреждават всички експерти.