Ерата на Тошковците: Глобалното затопляне ни прави джуджета

Главната еволюционна черта на човешкия род е тенденцията към увеличаване на размера на тялото и мозъка

Здраве
14:28 - 30 Ноември 2021
2690
Ерата на Тошковците: Глобалното затопляне ни прави джуджета

Учени от университета на Кембридж, Великобритания, са направили изследване, което показва, че външният на човека и размерите му може да се променят вследствие на глобалното затопляне, съобщава сайтът на учебното заведение.

За целите на проучването специалистите са анализирали как човешката външност се е променила за милиони години. Въз основа на получените резултатите учените са направили прогноза за бъдещето. Изследователите са проучили около 300 вкаменелости на рода Homo от различни епохи и открити на различни места по света. След това те са определили в какъв климат е живял всеки индивид.

Проучването показва, че размерът на човешкото тяло се е променял няколко пъти в миналото, като това е било пряко свързано с температурата. В студен климат хората са ставали по-едри, а в топъл - по-дребни.

Видът Homo sapiens се появява преди около 300 000 години в Африка. Родът Homo обаче съществува много по-дълго и включва неандерталци и други изчезнали видове като Homo habilis и Homo erectus.

Главната еволюционна черта на човешкия род е тенденцията към увеличаване на размера на тялото и мозъка. Съвременният човек е с 50 процента по-тежък от Homo habilis, а мозъкът му е три пъти по-голям. В бъдеще обаче тази тенденция може да се промени.

Авторите на изследването предполагат, че при хората ще увеличи производството на меланин - пигмент, свързан с цвета на кожата, косата и очите. При наличие на по-голямо количество от него кожата на хората ще стане по-тъмна. Освен това учените прогнозират и известно намаляване на размера на тялото и мозъка.

Да са живи и здрави Тошко Йорданов, ген. Атанас Атанасов, Волен Сидеров и Гриша Ганчев - те явно са най-добре подготвени за следващия етап в човешката еловюция.