Ердоган: Днес в Кипър има два различни народа, две отделни държави

Ще продължим решително нашите сеизмични проучвания и сондажни дейности в Източното Средиземноморие, закани се турският президент

Новини
18:57 - 15 Ноември 2020
1843
Ердоган: Днес в Кипър има два различни народа, две отделни държави

Решението в Кипър трябва да бъде договорено на основата на две държави със суверенно равенство. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес в речта си по време на официалната церемония за честване на 37-ата годишнина от незаконното обявяване на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Турският президент е в окупираните територии на острова заедно с лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели и голяма правителствена делегация.

Приоритет за Турция е справедливо и трайно решение в Кипър, което ще гарантира законните права и сигурност на кипърските турци, игнорирани от години, заяви президентът Ердоган. То трябва да бъде постигнато на основата на суверенното равенство, тъй като „днес в Кипър има два различни народа, две отделни държави”, подчерта той.

„Равен суверенитет” на две държави, които да си сътрудничат, и запазване на гаранциите на Турция е моделът, който кипърските турци са готови да обсъждат на масата на преговорите, посочи техният лидер Ерсин Татар.

Ердоган заяви, че Турция и кипърските турци вече няма да толерират „игри на дипломация“ и подчерта отново решимостта си за защита на техните права върху газовите ресурси в региона.

Той напомни позицията си, че никое уравнение в Източното Средиземноморие, в което Турция и кипърските турци не заемат „справедливо място”, няма да е успешно и не може да доведе до мир и стабилност.

„Ще продължим решително нашите сеизмични проучвания и сондажни дейности в Източното Средиземноморие, докато бъде постигнато справедливо споразумение”, обяви той.

За града-призрак Вароша ще започне „нова ера, която ще бъде от полза за всички”, обяви още Ердоган, приветствайки предприетите от Анкара и кипърско-турското ръководство действия за неговото отваряне след 46 години. Турският президент влезе в него за „пикник” под силен дъжд и вятър.

Протестни шествия на младежки организации и активисти за мир и обединение се проведоха днес в северната част на Никозия точно по време на официалната церемония за годишнината.

В декларация днес президентът и правителството на Кипър осъдиха сепаратисткия акт за обявяване на т. нар. Севернокипърска турска република в нарушение на международното право и резолюциите на ООН.