Ердоган готов да посредничи за мир в Украйна

Украйна
22:01 - 03 Юли 2024
2634
Ердоган готов да посредничи за мир в Украйна

Различни актуални въпроси, сред които ситуацията в Украйна, войната в Газа, усилията за намиране на решение на кризата в Сирия и борбата с тероризма, са обсъдили в сряда турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин.

Двамата в Астана, столицата на Казахстан, за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Това се казва в изявление на Дирекцията за комуникации на Турция цитирано от Анадолската агенция.

Ердоган каза, че Турция ще продължи да се стреми към установяване на мир в своя регион и в света.

Той каза, че Турция може да постави основите за консенсус за прекратяване на продължаващата война между Русия и Украйна с прекратяване на огъня. По думите му, е възможен справедлив мир и за двете страни в конфликта.

Турският лидер подчерта, че атаките на Израел срещу палестински територии и заплахите срещу Ливан са насочени към регионалния и глобален мир, както и към стабилността, а разпространението на конфликти ще причини най-големи щети на страните в региона. Той призова международната общност да се съсредоточи върху спирането на Израел, който уби близо 38 000 палестинци в Газа след трансгранично нахлуване на Хамас на 7 октомври 2023 г.

Ердоган заяви, че Турция е решена да предотврати образуването на терористична държава по границите си.

Турският президент също така подчерта значението на прекратяването на нестабилността в региона, особено гражданската война в Сирия, започнала през 2011 г., като каза, че "Турция е готова да сътрудничи за намиране на решение".

"Имаме дискусии с Русия относно атомната електроцентрала Синоп, вярвам, че можем да предприемем сериозни стъпки по този въпрос", каза Ердоган, имайки предвид планирана електроцентрала в черноморския регион на Турция. Това ще бъде втората ядрена централа на Турция след една в Южна Турция и втората й централа, построена чрез партньорство с Москва.

Турският президент изрази увереност в постигането на амбициозната цел за търговски обем от 100 милиарда долара, цитирайки силен потенциал за растеж в двустранните отношения.

Ердоган покани Путин да посети Турция, а руският лидер потвърди намерението си да осъществи това пътуване в близко бъдеще.