Ердоган: Има ли Израел атомна бомба или не? Има

Анкара е решена да не допусне този въпрос да бъде забравен, закани се турският президент

Политика
12:24 - 22 Ноември 2023
3620
Ердоган: Има ли Израел атомна бомба или не? Има

"Има ли Израел атомна бомба или не? Кажи го - не може да го каже. Но ние го казваме. Израел, ти имаш атомна бомба!". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на бизнес форум в Алжир вчера в изказване, посветено в голямата си част на събитията в Газа, предаде турската частна телевизия НТВ.

Той изрично подчерта, че макар да не го признава открито, Израел разполага с ядрено оръжие, а Турция е решена да не допусне този въпрос да бъде забравен. Ердоган съобщи, че страната му ще предприеме действия пред Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Съвета за сигурност на ООН във връзка с ядрения арсенал, с който се предполага, че разполага Израел. 

Подадохме жалба до съответните органи и продължаваме да действаме. Ще предприемем инициативи както пред Съвета за сигурност на ООН, така и пред Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по този въпрос, който застрашава сигурността на целия регион, включително и на Турция", продължи турският лидер.

Миналата седмица, на връщане от посещение в Берлин, Ердоган заяви, че Турция ще поиска от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да инспектира наличието на ядрено оръжие в Израел, припомня БТА.

Ердоган отбеляза тогава, че тъй като Израел не е страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия, той не подлежи на неговите правила. "Съществува обаче ситуация, при която държавите членки могат да се обърнат към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), изхождайки от съображения за ядрената безопасност, и да поискат механизъм за инспекция. Ние ще задействаме това още сега", обоснова се той.